ΒΡΥΞΕΛΕΣ 2009

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ « ΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ, ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ»

Το σχολικό έτος 2008-09 η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού πραγματοποίησε στο νησί μας, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ», μαθητικό διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Τι μου αρέσει στο νησί μου και θα ήθελα να διατηρηθεί, τι θα ήθελα να αλλάξει». Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μερικά σχολεία της Νάξου, ανάμεσά τους και το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, απ’ το οποίο διακρίθηκαν 4 μαθητές. Όλοι οι μαθητές βραβεύτηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Παντάνασσας τον Νοέμβρη του 2009. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ενδιαφέρουσες ομιλίες ειδικών για το περιβάλλον αλλά και από μια θαυμάσια έκθεση φωτογραφίας την οποία επιμελήθηκε και διοργάνωσε αριστοτεχνικά η τότε εκπρόσωπος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ στη Νάξο, κ. Βίβιαν Ρένεση.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτωνας Αρσένης, γνωστός για το ήθος του και την περιβαλλοντική του ευαισθησία, υπεύθυνος τότε του προγράμματος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ, προσκάλεσε τρεις από τους διακριθέντες μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου και συγκεκριμένα τις μαθήτριες Άννα Βαθρακοκοίλη, Ιουλία Βερυκόκκου και Φαίη Χριστοδημητροπούλου μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια Σοφία Κρητικού στο Ευρωκοινοβούλιο, με σκοπό να μεταφέρουν οι έφηβοι των νησιωτικών περιοχών τα μηνύματά τους στους συμμετέχοντες στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Στην αποστολή στις Βρυξέλλες συμμετείχαν, ύστερα από πρόσκληση εκτός από το 2ο Γυμνάσιο της Νάξου, άλλα τέσσερα Γυμνάσια και Λύκεια από την νησιωτική Ελλάδα, αυτά των Λειψών, της Κω, της Καλύμνου και της Σκύρου.

Η δράση ξεκίνησε στις 5/12/09 με την επίσκεψη στα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ στην Πλάκα της Αθήνας. Εκεί είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις δράσεις και τα προγράμματα της εταιρίας αλλά και να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με τον ιδρυτή της κ. Κώστα Καρρά. Στις 6/12/09 η ομάδα μετέβη στις Βρυξέλλες όπου ξεναγήθηκε στην όμορφη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στις 7/12/09 οι μαθητές επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του. Στο τμήμα «Group of the Progressive Alliance of Socialist & Democrats in the European Parliament» οι μαθητικές ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους σ’ ένα μεγάλο ακροατήριο που αποτελείτο, εκτός από σχολικές, και από πανεπιστημιακές ομάδες. Αρχικά ο κ. Αρσένης ενημέρωσε τους μαθητές για τις ευρωπαϊκές πολιτικές που σχετίζονται με το περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή καθώς και για το μήνυμα της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

 

Η ομάδα της Νάξου χρησιμοποιώντας φωτογραφίες δικές της αλλά και του συμμαθητή τους Νικόδημου Λογαρά, που επίσης διακρίθηκε στο διαγωνισμό, αφού ταξίδεψε τους ακροατές στις ομορφιές του νησιού μας, έδειξε με δεξιοτεχνικό τρόπο φωτογραφικής αντιπαράθεσης τα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας. Οι μαθήτριες στάθηκαν ιδιαίτερα, στην ρύπανση των ακτών, στην οπτική ρύπανση που δημιουργεί η αυθαίρετη δόμηση, στην έλλειψη Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), στις αρνητικές επιπτώσεις της οργανωμένης γεωργίας στον τόπο μας (ευτροφισμός κ.λ.π.), στην αδιαφορία για την προστασία και την αναστύλωση ιστορικών μνημείων, στη μειωμένη ανάπτυξη χειμερινού, πολιτιστικού τουρισμού κ.ά.. Η παρουσίαση τους έκλεισε με το αισιόδοξο μήνυμα «όλα θ’ αλλάξουνε καλύτερα θα γίνουν, είναι στο χέρι μας ψυχές κι ο ουρανός μας…» που αναφέρουν οι στίχοι του δικού τους τραγουδιού «Κιβωτός» (στίχοι της Φαίη Χριστοδημητροπούλου και μουσική του συμμαθητή τους Γιάννη Πρωτονοτάριου σε εκτέλεση της καλλιτεχνικής ομάδας του σχολείου).

 Το ακροατήριο συγκινήθηκε και χειροκρότησε τις μαθήτριες. Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας και πρόεδρος του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κ. Βασιλική Κατή Λέκτορας  του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Λάζαρος Βασιλειάδης Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης συγχαρήκαν την ναξιώτικη ομάδα υπογραμμίζοντας το πόσο εμπεριστατωμένη, ενδιαφέρουσα αλλά και ευχάριστη ήταν η παρουσίαση τους. Αξιοσημείωτη ήταν  η φράση του Ευρωβουλευτή κ. Αρσένη μετά το τέλος της παρουσίασης της ναξιώτικης ομάδας « Μου φαίνεται ότι τα παιδιά τα λένε καλύτερα από εμάς!».  Οι κ. καθηγητές βλέποντας το ενδιαφέρον της ομάδας, προσφέρθηκαν να έρθουν όποτε κληθούν στο νησί μας να ενημερώσουν το ευρύ κοινό για περιβαλλοντικά θέματα που άπτονται στις ειδικότητές του.

Οι μαθητές από τα υπόλοιπα νησιά παρουσίασαν εξίσου ενδιαφέρουσες εργασίες. Εντύπωση προκαλεί το πόσο κοινά είναι τα προβλήματα των νησιών.

Στις 8/12/09 η ομάδα μας επέστρεψε στη Νάξο με πλούσιες και μοναδικές εμπειρίες και την αίσθηση ότι οι έφηβοι και αυριανοί πολίτες ίσως να είναι πιο ευαίσθητοι και πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που τους κληροδοτήσαμε.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Κρίτωνα Αρσένη και την εκπρόσωπο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ. Αγγελική Κίκου για την ξεχωριστή αυτή εκπαιδευτική εμπειρία που έδωσαν στους μαθητές μου κι εμένα.